ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΠΙΤΙΟΥ, ΤΣΑΝΤΑΣ...

Αύξηση της εγκληματικότητας τις ημέρες των γιορτών

 

Κατακόρυφη αύξηση της εγκληματικότητας είθισται να παρατηρείται αυτές τις γιορτινές ημέρες σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Τρικάλων.

 

Αύξηση της εγκληματικότητας τις ημέρες των γιορτών Οι κλοπές πορτοφολιών και τσαντών και οι διαρρήξεις κατοικιών μέσα στις γιορτές παρουσιάζουν αύξηση κατά 30% σε σχέση με τον υπόλοιπο χρόνο και για το λόγο αυτό οι πολίτες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Ο συνωστισμός σε εμπορικά καταστήματα, τράπεζες, στο εσωτερικό λεωφορείων, σε ιερούς ναούς, σε σούπερ μάρκετ κ.α., καθώς και η απουσία μεγάλου αριθμού κατοίκων από τα σπίτια τους στις πόλεις ευνοούν την εγκληματική δραστηριότητα. Κάθε χρόνο τα παραδείγματα των πολιτών που γυρνούν ύστερα από ολιγοήμερη απουσία και βρίσκουν το σπίτι τους διερρηγμένο πολλαπλασιάζονται. Βασικός στόχος των διαρρηκτών αποτελούν τα σπίτια σε απομονωμένες και αραιοκατοικημένες περιοχές.

Δέλεαρ για τους επιτήδειους αποτελεί η περιορισμένη αστυνόμευση σε αυτές τις περιοχές, καθώς επίσης το γεγονός ότι η αστυνομική επέμβαση γίνεται με καθυστέρηση.

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ΑΠΟ ΤΣΑΝΤΑΚΗΔΕΣ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΦΟΛΑΔΕΣ.

Όταν βγαίνετε στην αγορά για ψώνια να παίρνετε μαζί σας τα απολύτως αναγκαία χρήματα.
-Τοποθετήστε τα στις εσωτερικές τσέπες των ρούχων σας.
-Βαδίζετε στην εσωτερική πλευρά του πεζοδρομίου και κρατάτε την τσάντα σας πάντοτε κλειστή και προς την πλευρά του τοίχου.
-Μην αφήνετε τσάντες ή χρήματα που έχετε πρόσφατα αναλάβει από τράπεζες μέσα στο αυτοκίνητό σας, γιατί είναι πιθανόν επίδοξοι ληστές να έχουν παρακολουθήσει την τραπεζική σας συναλλαγή.
 -Προστατέψετε καλά τις τσάντες και το πορτοφόλι σας σε χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός (π.χ. στάση λεωφορείων, όταν επιβιβάζεστε σε αυτά, μέσα στα λεωφορεία, καθώς και στους χώρους του εμπορικού κέντρου και των λαϊκών αγορών).
-Κρατήστε μυστικό το PIN της πιστωτικής σας κάρτας και μη ζητάτε βοήθεια κατά τη διάρκεια της συναλλαγή σας από διερχόμενους, αλλά απευθυνθείτε στην τράπεζά σας.

-Μη δίνετε το κινητό σας σε οποιονδήποτε άγνωστο σας το ζητήσει και μην το αφήνετε στα τραπεζάκια της καφετερίας.

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΡΗΞΕΙΣ
-Πριν βγείτε, έστω για λίγο, βεβαιωθείτε ότι όλες οι πόρτες και τα παράθυρα είναι ασφαλισμένα.
-Μην αφήνετε μηνύματα έξω από την πόρτα, ένα φως μονίμως αναμμένο ή γραμματοκιβώτια ξεχειλισμένα από έντυπα και περιοδικά στο κεφαλόσκαλο. Είναι κράχτες της απουσίας σας.
-Παρακαλέστε ένα γείτονα ή κάποιον φίλο να επιτηρεί το σπίτι σας.
-Αντιμετωπίστε με επιφυλακτικότητα οποιοδήποτε άγνωστο άτομο συναντήσετε στην πόρτα σας, στο υπόγειο ή στο κλιμακοστάσιο της πολυκατοικίας σας.
-Οι συμπαγούς κατασκευής πόρτες σπιτιών, που περιβάλλονται από ανθεκτικό πλαίσιο και έχουν κλειδαριές ασφαλείας, παρέχουν μεγαλύτερη ασφάλεια από τις κοινές πόρτες.
-Χρησιμοποιήστε πείρους ασφαλείας στα παράθυρα και στα πατζούρια, ιδίως σε ισόγεια διαμερίσματα.
-Μην αφήνετε στο σπίτι σας μεγάλα χρηματικά ποσά, πολύτιμες συλλογές ή κοσμήματα μεγάλης αξίας.
-Αν βρεθείτε αντιμέτωποι με τον κλέφτη, διατηρήστε την ψυχραιμία σας και μην αντιδράσετε, αν οπλοφορεί. Δώστε του την ευκαιρία να φύγει, εκτός αν έχετε τη δυνατότητα να τον εγκλωβίσετε χωρίς κίνδυνο για σας.
-Φροντίστε να έχετε καταγράψει τα εργοστάσια κατασκευής και τους αριθμούς σειράς τηλεοράσεων, βίντεο, στερεοφωνικών κ.ά. και να έχετε φωτογραφίσει πολύτιμα είδη (τιμαλφή, πίνακες). Αν τύχει και σας διαρρήξουν το σπίτι, θα διευκολύνετε την αστυνομία στην αναζήτηση των κλοπιμαίων.
-Ενημερώστε άμεσα ην Αστυνομία για την κλοπή.