ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Η εγκληματικότητα καλπάζει στην Αττική


 
10-03-08, 18:03
Με την Αστυνομία να περιορίζεται σε ρόλο θεατή, δρόμοι, καταστήματα και σπίτια έχουν γίνει έρμαιο στις ορέξεις κακοποιών που αλωνίζουν ανενόχλητοι

Κατά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο νέος αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Β. Τσιατούρας, έχοντας υπόψη του τα στοιχεία της εγκληματικότητας που συνθέτουν μια εφιαλτική κατάσταση για τον μέσο πολίτη, ήταν σαφής: «Η προσπάθεια πρέπει να είναι η ίδια και στο μικρό και στο μεγάλο έγκλημα.

Ο κόσμος σήμερα δεν μας θέλει απλούς θεατές, απαιτεί δράσεις». Και προκάτοχοί του, με άλλα λόγια, τα ίδια έλεγαν, όμως το έγκλημα φούντωνε και φουντώνει οδηγώντας τους πολίτες σε απόγνωση. Η στατιστική του 2007 σε όλη τη χώρα ανέδειξε μια ανησυχητική κατάσταση στα λεγόμενα βαριά εγκλήματα. Μπροστά όμως στα όσα έχουν γίνει τους δύο πρώτους μήνες του 2008, η περσινή χρονιά φαντάζει... αγγελική.

Εγκλημα - τίζεται η Αθήνα

Το 2007 σε όλη τη χώρα διαπράχθηκαν 139 ανθρωποκτονίες. Από αυτές, οι 17 είχαν κίνητρο τη ληστεία, για άλλες 74 η αιτία παραμένει άγνωστη, όπως και οι δράστες τους! Τον ίδιο χρόνο 58.472 πολίτες έπεσαν θύματα διάρρηξης ή κλοπής, 14.000 άνθρωποι αντίκρισαν τα σπίτια τους «άδεια», 7.840 καταστηματάρχες μέτρησαν τι τους απέμεινε, 14.900 ιδιοκτήτες οχημάτων τα βρήκαν παραβιασμένα. Επίσης μέσα στο 2007 καταγράφηκαν 2.820 ληστείες. Τράπεζες, πρατήρια βενζίνης, σούπερ μάρκετ και 614 άνθρωποι, πολλοί ανήλικοι, σήκωσαν τα χέρια ψηλά και παρέδωσαν στους ληστές κινητά και χρήματα στον δρόμο.

Κυριολεκτικά φρενήρης αύξηση της εγκληματικότητας καταγράφεται τους δύο πρώτους μήνες του 2008, ειδικά στην Αττική. Πέρα από την «ποιοτική» εξέλιξη του εγκλήματος, που σφραγίζεται πια από απίστευτη αγριότητα, χωρίς κανέναν λόγο πολλές φορές, τον Ιανουάριο καταγγέλθηκαν στην Αττική 295 ένοπλες ληστείες (έναντι 159 τον ίδιο μήνα του 2007), περίπου 10 ληστείες το 24ωρο.

Κατά 30% αυξημένες εμφανίζονται οι κλοπές και οι διαρρήξεις το αντίστοιχο διάστημα, 3.580 φέτος έναντι 2.700 τον Ιανουάριο 2007. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι το κέντρο της Αθήνας τείνει να γίνει άβατο για τους πολίτες, οι οποίοι δεν «τολμούν» να περάσουν «διακεκαυμένες ζώνες», όταν πέφτει το φως της ημέρας.

Οι πολύπαθες περιοχές
Οι κεντρικές συνοικίες της Αθήνας, όπου το έγκλημα κάνει θραύση κυριολεκτικά, είναι η Ακρόπολη, η Ομόνοια και η Ν. Σμύρνη. Ο Αγ. Παντελεήμονας είναι από τις πιο δοκιμαζόμενες περιοχές της Αθήνας για πολλούς λόγους:

Τον Ιανουάριο καταγράφηκαν σ' αυτήν τη συνοικία 115 κλοπές και διαρρήξεις έναντι 70 πέρυσι (αύξηση πάνω από 60%). Η κατάσταση εμφανίζεται προβληματική στην περιοχή, όπου έχουν συρρεύσει -και παράνομοι- αλλοδαποί, οι οποίοι συνηθίζουν να λύνουν τις όποιες διαφορές τους με πιστόλια σε γενικευμένες ή μεμονωμένες συρράξεις.

Οι κάτοικοι των περιοχών που στενάζουν περισσότερο από τη δράση οργανωμένων και ανοργάνωτων κακοποιών είναι η Γλυφάδα, το Ιλιον, το Μαρούσι, το Μενίδι και ο Πειραιάς, με πρώτο το Κερατσίνι, όπου η εγκληματικότητα παρουσιάζει αύξηση κατά 8% σε σχέση με πέρυσι. Στις ληστείες, τα πράγματα δεν πάνε καλύτερα.

ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ... ΤΑΜΠΟΥΡΩΜΕΝΟΙ ΤΟΥΣ ΕΙΣΒΟΛΕΙΣ
Επιστρατεύουν κάμερες και αλεξίσφαιρα τζάμια

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται η δημόσια ασφάλεια στα μεγάλα αστικά κέντρα. Στο «κόκκινο» εκτινάσσουν την εγκληματικότητα οι αναρίθμητες καθημερινές υποθέσεις που δεν φθάνουν καν στο αστυνομικό δελτίο.

Χιλιάδες είναι πλέον οι ιδιώτες και οι μικρές επιχειρήσεις που αναγκάζονται είτε να καταφύγουν στις υπηρεσίες ειδικών εταιρειών είτε να επενδύσουν οι ίδιοι σε κάποιο από τα πολλά συστήματα ασφαλείας που διατίθενται στην αγορά.

«Ολα τα καταστήματα της περιοχής μας έχουν κατά καιρούς αποτελέσει στόχο. Στη δική μας περίπτωση, οι δράστες είναι σχεδόν αποκλειστικά εξαρτημένα άτομα, τοξικομανείς σε στέρηση κ.λπ.»

«Παραβίασαν εύκολα τα απλά λουκέτα και ρολά που είχα στο μαγαζί και πήραν μόνο ληγμένα σιρόπια που βρήκαν σε μια γωνιά, αφού τα πραγματικά ναρκωτικά όπως η μορφίνη και η πεθιδίνη ήταν κλειδωμένα στο χρηματοκιβώτιο», εξηγεί ο φαρμακοποιός Δημήτρης Ζάγκος.

Το σύστημα που εγκατέστησε στο φαρμακείο του, δύο κάμερες οι οποίες στέλνουν εικόνα στην τηλεόραση του σπιτιού του που βρίσκεται ακριβώς από πάνω, αποθηκεύοντας ταυτόχρονα τα δεδομένα σε υπολογιστή, συναγερμός, κέντρο και κεραίες, αφαίρεσε από τον προϋπολογισμό του περίπου 3.500 ευρώ.

Βρίσκουν τον μπελά τους
Σε περίπτωση συνάντησης φαρμακοποιού και τοξικομανούς στον χώρο εργασίας του πρώτου, η πολυνομία που χαρακτηρίζει το νομικό σύστημα της χώρας μας βρίσκει μια από τις πιο ιλαροτραγικές εφαρμογές της.

«Ο νόμος απαγορεύει ρητά τη χορήγηση φαρμάκων ακόμα και σε αυτούς που έχουν εμφανή ανάγκη. Εάν, ωστόσο, ο τοξικομανής πάθει το παραμικρό την ώρα που βρίσκεται στο κατάστημα, εμείς υποτίθεται ότι οφείλουμε να αναλάβουμε τις επιστημονικές μας ευθύνες και να τον σώσουμε», τονίζει στο ΕΈθνος της Κυριακής» ο κ. Ζάγκος.

«Ταρίφα» φαίνεται ότι αποτελεί το ποσό των 3.000 ευρώ για την εγκατάσταση ενός στοιχειώδους συστήματος ασφαλείας σε περίπτερα και μικρά εμπορικά.

«Ο ληστής που μπαίνει στο ψιλικατζίδικο ψάχνει για μετρητά, αλλά δεν λέει όχι και στο εμπόρευμα. Συνήθως παίρνουν τσιγάρα ή τηλεκάρτες που διαθέτουν αργότερα σε τιμές κάτω του κόστους», λέει ο ιδιοκτήτης μίνι μάρκετ Σπύρος Χατζηγιάννης.

«Στον κλάδο μας οι μικροκλοπές αποτελούν καθημερινή μάστιγα, ενώ τα περιστατικά ληστειών δεν είναι άγνωστα», δηλώνει ο κ. Σάκης Μητρόπουλος, ιδιοκτήτης περιπτέρου στην περιοχή της Βούλας.

«Τα βενζινάδικα είναι ο πιο εύκολος στόχος»

«Η επιχείρησή μου έχει δεχθεί τρεις ένοπλες ληστείες μέσα σε λίγα χρόνια», δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής» ο ιδιοκτήτης βενζινάδικου στην Ανω Γλυφάδα, Κωνσταντίνος Δεληγιάννης.

«Είμαστε εύκολος στόχος, αφού είναι γνωστό ότι στις δικές μας επιχειρήσεις υπάρχουν πάντα μετρητά. Μετά το πρώτο περιστατικό, ήμουν από τους συναδέλφους που έσπευσαν να εγκαταστήσουν σύστημα παρακολούθησης. Κόστισε περίπου 1,5 εκατ. δραχμές, τότε.

Τώρα ετοιμάζομαι για αναβάθμιση που μεταφράζεται σε επένδυση της τάξης των 5.000 ευρώ», λέει ο κ. Δεληγιάννης που δεν χάνει το χιούμορ του. «Υπήρξε και τέταρτη ληστεία, πιο... λάιτ. Αντί για περίστροφα και κοντόκαννες καραμπίνες, οι ληστές κρατούσαν μαχαίρι».

Ενα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα θύματα ληστειών έχει να κάνει με την ταχύτητα επέμβασης της Αστυνομίας. «Αλλες φορές περνάει τουλάχιστον μία ώρα πριν εμφανιστούν τα όργανα της τάξης, ενώ έχει τύχει να έρθουν έως και τέσσερα αυτοκίνητα σε χρόνο-ρεκόρ», λένε πολίτες που συναντήσαμε στην πορεία του ρεπορτάζ.

Οι αστυνομικοί συνιστούν ανεπίσημα στους καταγγέλλοντες που έχουν υποστεί ελαφριές ζημιές να μην καταθέτουν μηνύσεις προκειμένου να αποφύγουν την περίπου βέβαιη αντεκδίκηση. «Αναγκαστήκαμε να γίνουμε ερασιτέχνες ψυχολόγοι. Καθόμαστε σε κρυφά σημεία για να δούμε πρώτοι αυτόν που έρχεται στο μαγαζί, συγκριτικό πλεονέκτημα που επιτρέπει σχετική πρωτοβουλία κινήσεων», εξηγεί ο κ. Δεληγιάννης.

Η προφύλαξη κοστίζει ακριβά

Το «Εθνος της Κυριακής» απευθύνθηκε στους επαγγελματίες, που δραστηριοποιούνται στην εγκατάσταση ειδικών συστημάτων για τη φύλαξη ιδιωτικών χώρων και μικρών επιχειρήσεων. «Πριν από λίγα χρόνια τα συστήματα ασφαλείας ήταν προνόμιο της εύπορης τάξης και των μεγάλων επιχειρήσεων.

Σήμερα είναι είδος πρώτης ανάγκης για ολόκληρο το κοινωνικό σύνολο. Οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι η εξέλιξη των συστημάτων τα καθιστά όλο και πιο προσιτά αλλά οι καλές, πραγματικά αποτελεσματικές τεχνολογίες εξακολουθούν να κοστίζουν», εξηγεί ο κ. Αγγελος Κοντογιάννης, διευθυντής πωλήσεων κορυφαίας εισαγωγικής εταιρείας του κλάδου.

«Πάρτε για παράδειγμα τους υπέρυθρους ανιχνευτές που έχουν οι περισσότεροι συναγερμοί. Επειδή δουλεύουν με τη θερμότητα, αρκεί ένα καλό αντιανεμικό και κάπως αργές κινήσεις για να τεθούν εκτός ουσιαστικής λειτουργίας. Ο διαρρήκτης κόβει στη συνέχεια την τηλεφωνική γραμμή και συνεχίζει ανενόχλητος. Το κόστος ενός απλού υπέρυθρου ραντάρ αρχίζει από 50 ευρώ, ενώ αυτά που ενσωματώνουν τεχνολογία μικροκυμάτων φθάνουν τα 250 ευρώ».

Μέχρι 1.750 ευρώ
«Οι τιμές των σειρήνων κυμαίνονται από 150-250 ευρώ και των κεντρικών μονάδων από 300-1.000 ευρώ. Τέλος, προκειμένου να αποκτήσει κανείς αξιόπιστο εξωτερικό σύστημα που να παρέχει ασφάλεια την ώρα του ύπνου, πρέπει να διαθέσει περίπου 250 ευρώ ανά κούφωμα», εξηγεί ο τεχνικός σύμβουλος μεγάλης εταιρείας ασφαλείας, Κώστας Φινέσκος.

292 ΕΝΟΠΛΕΣ ΛΗΣΤΕΙΕΣ
καταγγέλθηκαν από την αρχή του χρόνου στην Αττική, έναντι 159 πέρυσι, κάτι που μεταφρράζεται σε περίπου 10 ληστείες τη μέρα.

3.580 ΚΛΟΠΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΡΡΗΞΕΙΣ
έγιναν τον Ιανουάριο, 30% περισσότερες σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό μήνα, με 2.700.

60% ΑΥΞΗΣΗ
έχουν παρουσιάζει οι κλοπές και οι διαρρήξεις στον Αγιο Παντελεήμονα, την πλέον δοκιμαζόμενη και ανοχύρρωτη περιοχή της Αθήνας.


πηγη : ethnos.gr