ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ

Η παρακολούθηση ανθρώπων που θεωρούνται επικίνδυνοι για τα συμφέροντα των κρατών υπήρχε σε όλες τις εποχές.Η παρακολούθηση αυτή γινόταν με κατασκόπους και αφορούσε πολίτες ή ομάδες ανθρώπων που προσπαθούσαν να ανατρέψουν την καθεστηκυία τάξη ή με τις ιδέες τους να έθεταν σε αμφισβήτηση την σαθρότητα του πολιτικού συστήματος. Ποτέ, όμως, στο παρελθόν δεν υπήρχε μαζική παρακολούθηση των πολιτών, έως τα τέλη του εικοστού αιώνα. Βέβαια, από τις πρώτες δεκαετίες του εικοστού αιώνα η παρακολούθηση γινόταν με την υποκλοπή τηλεφωνικών συνομιλιών, κάτι που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Εντούτοις, η πρόοδος της τεχνολογίας και συγκεκριμένα των δορυφόρων και των ηλεκτρονικών υπολογιστών οδήγησε στο αιώνιο όνειρο του συστήματος, την παρακολούθηση των πάντων. Έτσι, το έργο του αμερικανού συγγραφέα Τζώρτζ Όργουελ απεδείχθη προφητικό.

Το 1945 οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ με το πρόγραμμα Shamrock άρχισαν την υποκλοπή τηλεγραφημάτων στις ΗΠΑ. Από την περίοδο της ψυχροπολεμικής περιόδου και των τεταμένων σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας άρχισαν να χρησιμοποιούνται κατασκοπευτικοί δορυφόροι, ένθεν και ένθεν. Έτσι, οι δορυφόροι αντικατέστησαν τις παραδοσιακές μεθόδους κατασκοπείας. Σήμερα, τα περισσότερα κράτη χρησιμοποιούν κατασκοπευτικούς δορυφόρους για να την παρακολούθηση των μυστικών των αντιπάλων τους και έτσι τα στρατιωτικά και πάσης φύσεως μυστικά είναι πλέον εκτεθειμένα στα άγρυπνα μάτια των δορυφόρων. Μάλιστα, με τους δορυφόρους είναι δυνατή η παρακολούθηση του εδάφους της γης με ικανότητα ανάλυσης μερικών εκατοστών! Εξάλλου, με την χρήση υπέρυθρων ακτίνων είναι δυνατή και η παρακολούθηση τη νύχτα καθώς και σε κλειστούς χώρους όπως οικοδομικά διαμερίσματα!!!

Πέρα από την δορυφορική παρακολούθηση, είναι γνωστό πως εδώ και πολλές δεκαετίες η CIA και το FBI των ΗΠΑ μπορούν να υποκλέπτουν συνομιλίες – τηλεφωνικές ή απευθείας – ανθρώπων σε κλειστό χώρο με εξελιγμένα μηχανήματα τα οποία έχουν σε ένα Βαν που είναι παρκαρισμένο κοντά στον χώρο παρακολούθησης.Από την δεκαετία του 1990 είναι δυνατή και η παρακολούθηση κινητών τηλεφώνων με ειδικές συσκευές. Παράλληλα, την δεκαετία του 1990 αναπτύχθηκε και η παρακολούθηση με κρυφές μικροκάμερες που μεταδίδουν την κάθε κίνηση, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, σε ειδικά κέντρα παρακολούθησης. Οι πληροφορίες μεταβιβάζονται φυσικά στις αντίστοιχες κρατικές υπηρεσίες.Το φαινόμενο αυτό έχει πλέον λάβει διεθνείς διαστάσεις. Σε μερικά κράτη η παρακολούθηση αυτή γίνεται φανερά και απροκάλυπτα. Σε τέτοιο επίπεδο αδρανοποίησης έχει φέρει το σύστημα του υπηκόους του.

Τα κράτη που παρακολουθούν τους πολίτες τους με κρυφές και ενίοτε φανερές μικροκάμερες, διατείνονται ότι όλα γίνονται για την ασφάλειά τους, αφού παρακολουθούνται ύποπτα άτομα ή ομάδες που την θέτουν σε κίνδυνο. Επίσης, διατείνονται ότι είναι δυνατή η καταγραφή εγκληματικών στοιχείων όπως είναι για παράδειγμα κακοποιοί, τρομοκράτες, απαγωγείς, ληστές και χούλιγκαν. Όταν οι παραπάνω διαπράξουν κάποια αξιόποινη πράξη είναι ευκολότερος ο εντοπισμός τους. Στην Αγγλία, μάλιστα, υπάρχει και ερευνητικό πρόγραμμα εντοπισμού ανθρώπων που έχει δηλωθεί στις αρχές η εξαφάνισή τους, με την αρωγή ηλεκτρονικών υπολογιστών που επεξεργάζονται τις εικόνες που έχουν ληφθεί από μικροκάμερες.

Παράλληλα, σε κάποιες χώρες καταγράφεται η εικόνα από κρυφές κάμερες όλων των ατόμων που μπαίνουν σε γήπεδα, πολυκαταστήματα, καζίνο, μεγάλα δισκοπωλεία, βίντεο κλαμπ και άλλους χώρους. Όλα αυτά γίνονται, όπως πάντα, για την ``ασφάλεια΄΄ των πολιτών, την αποσόβηση τυχόν παράνομων, εγκληματικών ή τρομοκρατικών ενεργειών και την διασφάλιση της έννομης τάξης με την απομόνωση ατόμων ή ομάδων που εμπλέκονται σε άνομες ή μη αρμόζουσες με την ``κοσμία συμπεριφορά΄΄ πράξεις. Η παρακολούθηση με κρυφές μικροκάμερες έχει επεκταθεί ακόμα και στα αποδυτήρια των γυμναστηρίων και στα γραφεία των εταιριών, πάντα φυσικά για την ``ασφάλεια΄΄ των πολιτών... Σε πολλές εταιρίες, μάλιστα, οι προϊστάμενοι παρακολουθούν κρυφά τους υπολογιστές των εργαζομένων τους, ώστε να ελέγχουν ανά πάσα στιγμή αν αυτοί εργάζονται ή παίζουν με τον υπολογιστή τους! Το συμπέρασμα είναι ότι όλοι οι άνθρωποι παρακολουθούνται, χωρίς την συναίνεση τους σε αυτό, καθώς και ότι όλοι είναι ύποπτοι και δυνάμει αντιδραστικά στοιχεία για την ασφάλεια του συστήματος...

Το 2001 αναπτύχθηκε στην Αγγλία το σύστημα παρακολούθησης OCTV που είναι βασισμένο στην τεχνολογία της κινητής τηλεφωνίας με την βοήθεια της οποίας η εικόνα μεταδίδεται από τις κρυφές μικροκάμερες σε φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές! Το σύστημα αυτό περιέχει ένα μικρό κινητό τηλέφωνο και έναν σκληρό δίσκο που επιτρέπουν τη μετάδοση δεδομένων σε συσκευές μη καλωδιακά συνδεδεμένες το σύστημα αυτό.Οι μικροκάμερες αυτές τοποθετήθηκαν σε διάφορα δημόσια μέρη. Στον δρόμο οι μικροκάμερες καταγράφουν, μεταξύ των άλλων, και τις διαδηλώσεις. Αποτυπώνουν τα πρόσωπα των διαδηλωτών τα οποία μπορεί εύκολα, από φωτογραφίες και με την βοήθεια των ηλεκτρονικών υπολογιστών, να εντοπίσει η αστυνομία. Άλλωστε, στις διαδηλώσεις κυκλοφορούν και μυστικοί αστυνομικοί που καταγράφουν τους διαδηλωτές με κάμερες. Αυτό είναι πολύ συνηθισμένο στην ``δημοκρατική΄΄ Γερμανία. κρυφές ή φανερές μικροκάμερες, πέρα από τον δρόμο, υπάρχουν σε δημόσια κτίρια, εμπορικά κέντρα, πάρκιν και γενικά παντού. Και όλα αυτά με την ανοχή των πολιτών που έχουν πειστεί ότι όλα γίνονται για την … ασφάλειά τους από τους εμπόρους ναρκωτικών και τους εγκληματίες!

Το 2002 κάθε Άγγλο παρακολουθούσαν κατά την διάρκεια της ημέρας περίπου 300 (!) κάμερες και αυτό το αποκάλεσαν ασφάλεια, αντί κατάφορη παραβίαση της ατομικής ελευθέριας. Μάλιστα, το υπουργείο Εσωτερικών της Αγγλίας συμφώνησε ότι οι εικόνες που μαγνητοσκοπούν οι μικροκάμερες αποτελούν και πειστήρια στο δικαστήριο …Οι Άγγλοι για να αποκτήσουν το 2001 το νέο σύστημα παρακολούθησης που προαναφέρθηκε πλήρωσαν για κάθε μικροκάμερα 1845 ευρώ τη στιγμή που πολλοί άνθρωποι στην χώρα αυτή κυκλοφορούν άστεγοι και ρακένδυτοι στους δρόμους και το ΜΕΤΡΟ. Φυσικά αυτό ποτέ δεν ενδιέφερε τους Άγγλους, όπως και τα αλλά εύπορα κράτη, μιας και το να βρεθεί ένα γατάκι πνιγμένο στην Αγγλία ή τα ερωτιλίκια της βασιλικής οικογενείας είναι μεγαλύτερη είδηση από τους εκατοντάδες πεινασμένους ανθρώπους που ``ζουν΄΄ στη χώρα αυτή …

Αξίζει να σημειωθεί πως εκτός των άλλων μέσων παρακολούθησης υπάρχουν και οι μυστικές υπηρεσίες κρατών όπως των ΗΠΑ (CIA, FBI), της Αγγλίας (ΜΙ6), του Ισραήλ (Μοσάντ), της Γερμανίας, της Ιταλίας (SISMI, SISDE),της Γαλλίας, της Τουρκίας (ΜΙΤ) και άλλων χωρών. Οι μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούν ανθρώπους στα πλαίσια κατασκοπίας και υποκλοπής στρατιωτικών μυστικών. Εντούτοις, παρακολουθούν και απλούς πολίτες για παράδειγμα ομάδες που θέλουν να διαδηλώσουν εναντίον των ΗΠΑ ή άτομα που εκφράζουν απόψεις που ενοχλούν το σύστημα. Γενικά, οι μυστικές αυτές υπηρεσίες με τη χρήση υψηλής τεχνολογίας παρακολουθούν και δυνάμει εχθρούς που μπορεί να είναι απλοί άνθρωποι που θέλουν να αντιδράσουν δυναμικά στον καπιταλισμό, τον κρατικό αυταρχισμό και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η χειρότερη μορφή παρακολούθησης είναι αυτή του γενετικού υλικού και αυτή θα απασχολήσει τον άνθρωπο τα επόμενα χρόνια. Ήδη στα μέσα της δεκαετίας του 1990 ο πληθυσμός της Ισλανδίας δέχθηκε να δώσει το DNA (δεοξυριβονουκλεϊκό οξύ) του στους επιστήμονες για ερευνητικούς σκοπούς!!! Που να γνώριζαν ότι παρέδωσαν σχεδόν όλη την προσωπικότητά τους. Το ``σχεδόν΄΄ σημαίνει ότι – βάση της μέχρι τώρα επιστημονικής αντίληψης – την ανθρώπινη προσωπικότητα δεν την διαμορφώνουν μόνο τα γονίδια που φέρει στο DNA του ο καθένας, αλλά και το περιβάλλον – φυσικό, κοινωνικό, οικογενειακό – που ζει.Την δεκαετία του 1990 ξεκίνησε ένα πρόγραμμα αποκωδικοποίησης του ανθρωπίνου γονιδιώματος το οποίο ολοκληρώθηκε την Δευτέρα 12 Φεβρουάριου 2001. Επί τη ευκαιρία, η ερευνά αυτή στην οποία συμμετείχαν επιστημονικά κέντρα από όλον τον πλανήτη απέδειξε ότι οι άνθρωποι διαφέρουν μόνο κατά 0.25% μεταξύ τους, δηλαδή κατά 500 βάσεις του DΝΑ. Το DNA υπενθυμίζεται ότι είναι το γενετικό υλικό που βρίσκεται στον πυρήνα των κυττάρων (αλλά και στα μιτοχόνδρια) και καθορίζει σχεδόν τα πάντα στον άνθρωπο. Κατά την προαναφερθείσα έρευνα βρέθηκε ότι ο άνθρωπος διαφέρει από τον κοντινό του συγγενή,τον χιμπατζή, μόλις στο 2% του DNA! Αυτά ως σημείωση για τους ρατσιστές. Επίσης, βρέθηκε πως έχουμε σε κάθε κύτταρό μας 30000 γονίδια, αντί 100000 που πίστευαν στο παρελθόν οι επιστήμονες ότι έχουμε.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία συνεχίζεται για την πλήρη κατανόηση του ρόλου των γονίδιων (τμημάτων του DNA) αυτών, σχετίζονται με το γεγονός ότι τα περισσότερα χαρακτηριστικά του ανθρώπου – ακόμα και μεγάλο μέρος του χαρακτήρα του – εξαρτώνται από τα γονίδια που φέρει και τα οποία κληρονομεί από τους γονείς του, κατά 50% από τον καθένα. Έτσι, αν το γενετικό υλικό ενός ανθρώπου δοθεί με μια απλή αιμοληψία ή με μια … τρίχα του, μπορεί να δείξει ευαίσθητα δεδομένα του χαρακτήρα του. Για παράδειγμα, ίσως στο μέλλον δείξει αν το άτομο έχει ομοφυλοφιλικές τάσεις, δείξει διάφορα στοιχεία του χαρακτήρα του, δείξει ποια αρρώστια κινδυνεύει να πάθει κτλ. Το τελευταίο ενδιαφέρει πολύ τις ασφαλιστικές εταιρίες και τις εταιρίες που απασχολούν προσωπικό, μιας και οι δυο δεν θα ήθελαν να παρέχουν υπηρεσίες σε έναν ``δυνάμει΄΄ (αριστοτελικά) άρρωστο!!! Το συμπέρασμα είναι ότι το όλο πρόγραμμα άρχισε να αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα πλούσια κράτη και τις μεγάλες εταιρίες.

Συγκεκριμένα μετά την αποκωδικοποίηση του ανθρωπίνου γονιδιώματος, την οποία ανακοίνωσαν …οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Αγγλίας στις 26 Ιουνίου του 2000, άρχισε να γίνεται μια ``μάχη΄΄ για την εκμετάλλευση των πορισμάτων της έρευνας. Φυσικά, τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του 3% του γονιδιώματος θέλησαν να έχουν οι 18 ανεπτυγμένες χώρες που συμμετείχαν στις έρευνες. Στην μοιρασιά αυτή συμμετείχε και η ιδιωτική εταιρία βιοτεχνολογίας Calera Genomism 1. Στις ΗΠΑ ήδη η εταιρία αυτή με το Genome Science and Technology Center του πανεπιστήμιου του Τέξας πειραματίζονται στην δημιουργία τεχνητής ζωής!!! Είναι γνωστή από πολλές δεκαετίες η θεωρία ότι αν χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία του DNA του ανθρώπου μπορεί με τις πληροφορίες αυτές να γεννηθεί μια νέα, εικονική, μορφή ζωής στον υπολογιστή! Δεν είναι τυχαία η δήλωση του γνωστού κοσμολόγου φυσικού Στίβεν Χόκινγκ,τον Αύγουστο του 2001 στο γερμανικό περιοδικό Focus, ότι ``οι έξυπνες μηχανές θα καταλάβουν τον κόσμο΄΄! Ο Χόκινγκ είπε στη συνέντευξη αυτή ότι η τεχνολογία αναπτύσσεται αλματωδώς και οι υπολογιστές κάθε μήνα διπλασιάζουν την ισχύ τους, ενώ οι άνθρωποι αναπτύσσονται πολύ πιο αργά (ο ανθρώπινος εγκέφαλος χρησιμοποιεί μόνον το 2 % των δυνατοτήτων του). Ο Χόκινγκ πρότεινε στη συνεχεία ότι οι άνθρωποι, αν δεν θέλουν να μείνουν πίσω από τους υπολογιστές, πρέπει να βελτιώσουν τα γονίδια τους!!!

www.globalusers.org