ΑΜΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΚΡΥΦΕΣ ΚΑΜΕΡΕΣ

Ιδιαίτερα αποτελεσματικό -τουλάχιστον στις HΠA- αποδεικνύεται το μέτρο τοποθέτησης κάμερας παρακολούθησης στους φωτεινούς σηματοδότες των διασταυρώσεων, με στόχο να εντοπιστούν οι οδηγοί που τους παραβιάζουν.

 

Τη δοκιμαστική εφαρμογή του πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (ΙΙHS) στην πόλη Oxnard της Πολιτείας της Καλιφόρνια, όπου τοποθετήθηκαν βιντεοκάμερες σε 11 από τις 125 διασταυρώσεις, στις οποίες υπήρχαν φωτεινοί σηματοδότες. Το αποτέλεσμα ήταν οι παραβιάσεις του ερυθρού σηματοδότη σε όλη την πόλη να περιοριστούν κατά 40% και τα τροχαία ατυχήματα να μειωθούν.

 

Οι συγκεκριμένες βιντεοκάμερες φωτογραφίζουν αυτόματα τα οχήματα που παραβιάζουν τον ερυθρό σηματοδότη και το πρόστιμο φτάνει στο σπίτι του ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου μέσω ταχυδρομείου.

 

Από το 1997, όταν ξεκίνησαν να τοποθετούνται στην πόλη Oxnard των 162.000 κατοίκων, παρατηρήθηκε επίσης συνολική μείωση των ατυχημάτων (στα οποία υπήρχαν τραυματισμοί) κατά 29% σε όλη την πόλη.

 

Τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας ενθάρρυναν τους υπερασπιστές της άποψης ότι το σύστημα παρακολούθησης με κάμερες θα πρέπει να επεκταθεί και σε άλλες πολιτείες των ΗΠΑ, συμβάλλοντας σημαντικά στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

 

Παρ΄ όλα αυτά, υπάρχει και η αντίθετη άποψη όσων υποστηρίζουν ότι το μέτρο αυτό δεν θα έπρεπε να υιοθετηθεί, διότι παραβιάζει το προσωπικό απόρρητο, ενώ παράλληλα ισχυρίζονται πως μία φωτογραφία δεν μπορεί να αποδείξει αν ο οδηγός σκόπιμα παραβίασε τον ερυθρό σηματοδότη ούτε αν αυτός είναι ο ιδιοκτήτης του οχήματος.

 

Στο μεταξύ, σε μεγαλύτερες πόλεις, όπως η πρωτεύουσα Washington, όπου εφαρμόζονται παρόμοια μέτρα, έχουν παρατηρηθεί λάθη στη λειτουργία των συσκευών, τα οποία οδήγησαν σε άδικες καταδίκες οδηγών, γεγονός που προκάλεσε στην κοινή γνώμη ερωτηματικά για την αξιοπιστία τους.

 

Στις ΗΠΑ κάθε χρόνο καταγράφονται περισσότερα από ένα εκατομμύριο τροχαία ατυχήματα σε διασταυρώσεις. Χιλιάδες από αυτά προκαλούν τραυματισμούς, ενώ περίπου 800 από τα συγκεκριμένα ατυχήματα που αφορούν στην παραβίαση του ερυθρού φωτεινού σηματοδότη αποβαίνουν μοιραία.

 

Αρχικά, είχε ανακοινωθεί ότι εκτός του Oxnard, άλλες 40 πόλεις θα υιοθετήσουν τις βιντεοκάμερες σε φανάρια, αλλά τελικά μόνο εννέα στην Πολιτεία της Columbia στηρίζουν νομικά τη λήψη του συγκεκριμένου μέτρου.